Възстановяване на психичната сила

 

Бихте ли се отказали от част от живота си? – друг поглед към парите

 

Не става въпрос за подаряване! Всичко, което подаряваме съзнателно, без да искаме нищо в замяна, то се отблагодарява само за себе си. Израз е на нашите ценности и ни дава смисъл в живота.
Става въпрос за раздаване, прахосване поради поради недоглеждане и омаловажаване.


Засяга всички сфери на живота

Става въпрос за материалния живот и доколко смятаме, че заслужаваме добър материален живот. Но какво е материалният живот? Това не са само жилище, храна и дрехи. Материалният живот е и грижата за здравето, възможностите за пътуване и постигане на нови преживявания, достъп до образование.

Материалното състояние ни позволява да ходим на театър, да купуваме книги, да посещаваме концерти, да купуваме свещи в църквите, да осигуряваме средства за нуждаещите се и т.н


Даваме време за всичко, което получаваме

Един президент на Уругвай е казал: „Разберете, че когато купувате нещо, не го плащате с пари - плащате го с часовете от вашия толкова кратък живот!“

Парите са един еквивалент на времето, което отделяме за създаване на материални и нематериални блага. Нашето отношение към парите показва какво всъщност е нашето отношение към времето ни. Доколко ценим живота си и доколко го прахосваме.Обикновено някъде в нас е прекъсната тази толкова очевидна връзка между парите, които печелим и времето, което влагаме в труд. Човек има толкова пари, колкото му е комфортно на съзнавано и несъзнавано ниво. Може на съзнавано ниво да се оплаква, че няма пари да ходи на театър, но несъзнавано да отблъсква парите.

 


Спирачките са вътре в нас

Нашите негативни убеждения получени от средата, в която сме възпитавани, ни пречат да имаме достатъчно пари. На съзнавано ниво регистрираме липсите, но несъзнаваните убеждения ръководят живота ни.

И когато се появява възможност да спечелим повече – да работим допълнително, да поискаме по-високо заплащане и т.н. – започваме несъзнавано да се самосаботираме.

Промяна може да ни донесе осъзнаването на връзката между заплащането, което сме си позволили да получаваме и времето от живота си, което сме отделили за заработването му.

Самосаботирането по отнощение на парите се проявява по различен начин:

  • Игнориране („Това не е реално“)
  • Отрицание („Не е възможно да се получи за мен“)
  • Това е опасно („Ако поискам по-висока заплата, могат да ме уволнят, а как ще живея тогава“)
  • Ще подейства зле („Ако имам повече пари, приятелите ще ме гледат по друг начин“, „Ще мислят лоши неща за мен“). Т

Тук са и самограничаващи вярвания като: „Парите развалят хората“, „Всичкото зло идва от парите“, „Парите са резултат на тежък труд“, „Всички богати са крадци“ и т.н.

Тези дълбоко вкоренени убеждения определят отношенията ни към парите. Защото по тях излиза, че ако имаме пари, ние сме лоши, ако нямаме пари, сме добри. И несъзнавано се спираме от печеленето на достатъчно пари, за да не бъдем лоши. Все едно, ако нямаме пари, излизаме добри.


Реалността е, че има различни богати хора:

  • Някой е подъл, но друг е честен
  • Някой е спечелил от длъжността си вземайки пари под масата, но друг е създал свой бизнес и с многогодишни усилия го е направил печеливш
  • Някой имайки пари се е възгордял, но друг морално се е запазил такъв, какъвто е бил
  • Някой е работохолик и така е постигнал успех, жертвайки семейство и духовен живот, но друг е работил любимото си занимание и се е реализирал успешно в него

Особеното на тези убеждения е, че те са ЕДНОСТРАНЧИВИ. Реалността е, че има РАЗЛИЧНИ хора, които имат пари. Те са с различни морални качества, различни възгледи, различни занимания, влагат различни усилия в работата. Реалността е, че има честни, морални и трудолюбиви хора, които имат пари. Преполагам, че вие искате да печелите пари по честен начин? Е, това е възможно.

Има го и убеждението, че всичко или почти всичко трябва да е безплатно. Но спомнете си мисълта на президента на Уругвай. Между другото той е считан за „най-бедния“ президент в света. Ако искаме да получим продукт или услуга безплатно, все някой е отделил време от живота си за тяхното създаване. И така искаме да получим безвъзмездно част от живота на някой друг човек.


Психологията на бедността е в главата на хората.

Съществуват много богати хора, които не са имали по-различни начални условия и дори може да се каже, че съдбата не ги е галила с пчерце по главата: родени в бедни семейства, без образование, започнали с обикновена работа (спомням си, че един милиардер беше сменил 23 професии, сред които дървосекач) и т.н. С течение на години те преодолявали убежденията на средата, в която са израснали, учили са, разсъждавали многостранно и постигнали успех.

Преполагам около вас има хора, които са израснали при много добри условия, но тези условия не са им помогнали много. Всеки си носи в себе си, в душата си, своя финансов капацитет, който може да си позволи. Този капацитет може да бъде разширен и то по такъв начин, че да можем да се чувстваме комфортно.


Нещата могат да са различни

Всички ние имаме съпротиви, включително съпротиви срещу печеленето на повече пари. Тези съпротиви трябва да се уважават, защото те са белег на нашата история. Но ако недоволстваме от положението, единственият начин да се справим е да работим по промяната на нашите убеждения.

Да работим по разширяването на съзнанието си и да стигнем до разбирането, че светът продължава да предлага своите възможности, независимо от това, че ние може да сме се позатворили за тях.

 

П.П. Ако се интересувате как да се справяте с ограничаващите убеждения и да внесете промяна в живота си, можете да се възползвате от тренинга "Възстановяване на психичната сила" (27 май вечерта и 28 май). Повече информация ТУК

 

 

 

Интервю за списание Starlette

Рисувателната методика като психологическо изследване

Психологично изследване и психологични характеристики: изследвано лице – Руслан, 8 г.

 Рисувателните методики са основното средство за изследване и терапевтиране при работа с деца. Психологията ги нарича проективни методики, защото чрез рисунката детето разкрива скрити, конфликтно-болезнени моменти, за които не намира начин да говори с думи. Децата са силно интуитивни, чувствителни и знаят това, което не трябва да знаят и не питат за това, което родителите не искат да бъдат питани.

Самите родители имат подтиснати обиди, тревоги и конфликти, за които те самите не могат да говорят или се опитват да не мислят за тях с илюзията, че те „изчезват„. Как тогава децата да говорят за неща, за които самите родители не могат, как децата да не развиват същите защитни механизми на родителите...... 

Register to read more...

Пет психологически подхода към успешна диета

Както стана ясно от заглавието, тази статия не се занимава с дребнавите подробности от диетичния режим, целта й не е да опише конкретна диета, както правят повечето подобни статии – 100 гр. варeно пиле, 50 гр. маруля, половин яйце без жълтъка и т.н. Идеята е да разгледаме психологичния подход към отслабването – трайно и завинаги. Ако нямате подходяща психологическа нагласа, няма да успеете да се справите с килограмите, а рискувате да се задълбочите в неща, които ви натоварват с негативни емоции. Как трябва да действа човек и как трябва да се чувства, за да успее в едно трудно начинание.

Ето моя списък с идеи, които могат да ви помогнат в нагласата ви за отслабване: 

Register to read more...

Намаленото сексуално желание при жените

В месеца на Валентинките- подаръци и повече любов

Когато настъпи февруари, червените сърчица започва да бъдат на мода, защото са символ на Св. Валентин, приет като празник на любовта. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през III век. Няма категорични сведения за връзката на името на мъченика Валентин с любовното значение на тази дата.

Първоначално 14 февруари е стар римокатолически празник, който започва да се свързва впоследствие с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през XIV век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на валентинки като картички, цветя, бонбони. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон.

Register to read more...

Ангелско сърце

Да излезем от собствената си криза

Всички чакахме с надежда 2013 г. - година, вещаеща нашето оцеляване след черната 2012-та. Наречена “черна”, защото беше символ на идващия “край на света“, изказан като такъв от “разбирачи-спекуланти”, тълкуващи календара на маите. Тази гадателска вълна заля светаи се превърна в масова психоза.

Сякаш на хората не им стига световната икономическа криза, която тръби за несигурността на всички нива. Може би “обявата” за края на човечеството е с добронамерена цел...

Register to read more...

Трудните деца - кризи,поведение, действие

 Здравейте! 

Имам момченце на 1г. и 11м. Това, което силно ме притеснява в поведението му, е, че се противи на всякакви ежедневни процедури - преобличане, сменяне на памперс, обуване на обувки, слагане в количката, къпане, тръгване от детската площадка...Всички тези процеси много често са съпроводени от рев и тръшкане и това не спира с прегръдка, говорене или каквото и да е друго средство за успокоение.

Register to read more...

Обичта към себе си

Новородено в семейството

Някои родители питат как да“премахнат” ревността и агресивността…. Но аз искам да обърна вниманиена факта, че във всяко оценено от нас деструктивно състояние се крие и градивен елемент. Ще се опитам да представя, макар и кратко, как агресивността и ревността са естествени за всички възрасти и щом ние ги изпитваме, как си представяме да ги „няма” при децата или да ги „прехахнем“…

Register to read more...

Някой да ме обича каквато съм

Здравейте !

Пиша Ви, тъй като мисля, че вашият коментар ще бъде безкрайно полезен за мен. Изглеждам като всички момичета на моята възраст (24 г), но се чувствам страшно самотна и неразбрана. Казах „изглеждам”, защото точно тази тема не смея да я обсъждам с никой. Работя и уча. По цял ден съм заобиколена от хора, но те сякаш само ме натоварват, тъй като трябва да се преструвам. Работата ми го изисква. Нямам приятел. Последната ми връзка беше преди година и беше безкрайно разочавоваща за мен. Давах мило и драго за един господин, който ме заряза без обясние.

Register to read more...

Детската ревност

Психология на зависимостта и масовата „потребност” от цигарите

От психологична гледна точка, всяка зависимост поставя човека в плен на нейното задоволяване. Усеща се натрапчив, трудно удържим вътрешен импулс, „ изискващ „ да се задоволи чрез конкретно действие. През погледа на психоанализата това е нагон, който се прикрепя към даден обект от реалността, чрез който се постига удовлетворяване  и реализиране на импулсното желание. Може да се развие зависимост към всичко - цигари, харзарт, наркотици, работа, човек, към действия, носещи адреналин...

Register to read more...

Първи раздели между дете и майка

Здравейте г-жо Ангелова,

окуражи ме да Ви пиша статията «Психология на бебето и общуването му със света». Ситуацията при нас в момента е такава - грижим се за дъщеричката ни с баща й. Той ми помага колкото е по силите му, но разбира се работи. Аз съм почти денонощтно на нейно разположение.

Register to read more...

Защо жената забрави да бъде жена

Kристални и индигови деца защо са ни толкова интересни

Какво знаем за децата с кристални вибрации? От една страна знаем много, а от друга – нищо конкретно. Както и самите деца, така и информацията за тях към настоящия момент, е оскъдна, доста бедна и недостъпна. За разлика от своите братя и сестри, «противоречащите на всички» деца Индиго, кристалните деца не са сменяли местата на предметите... засега. 11 септември 2001 г. беше решаващ сигнал за идването на новата вълна деца. Ерата на кристалните деца вече дойде.

Register to read more...

Психология на бебето и общуването му със света

Разглеждайки значението на връзката майка - дете, централно място в психологията заема привързаността и каква роля играе за личностното развитие за детето. От самото си раждане човек се стреми към свързаност с някого. Теорията за привързаността се опира на обратната връзка, която регулира поведението на индивида, дава му знания кое е правилно и кое не.

Базата на привързаността се полага в детството, но тя има своето отражение и влияние в зрелия период от живота на човека при изграждането на партньорства и интимни връзки.

Обикновено поведението на новороденото, неговият продължителен сън, плач, ”безсъзнателно” състояние изкушават да се мисли, че то е пасивно или безучастно в изграждането на интимната връзка с майката.

Register to read more...

Повече свобода за малкия палавник

За същността на страха земетресения и скрити страхове

 Земетресенията са част от ежедневната динамика на хората. В последно време те говорят, очакват и стоят в първична тревожна готовност за поредния трус. Сякаш не ни стигат финансовата криза, болестите, заплахите от разпада на евросъюза, семейните трудности за оцеляване, ами сега и да мислим за зачестилите природни бедствия. Земетресенията са последната капка във вече препълнените житейски чаши  от психични, духовни и телесни трусове на много хора.

Те се превръщат в повод,  който дава право на страха да започне да лудува, играейки  любимата си игра да плаши. Усещането за паника и ужас започва да завзема умовете.  Говоря за повод, защото причината се крие другаде за отключените и натрапливо изявени страхове при някои хора. Но тази причина е неосъзната от тях и има своя скрит корен назад в индивидуалната история.

Register to read more...

HUMAN DESIGN: индивидуален прихологичен и енергиен профил

Системата за дизайна на човека (Human design – Хюман дизайн) е сравнително ново знание. То се основава на няколко древни учения - кабала, идзин и астрология, които са  съчетани със съвременното познание - психологичното-дълбинно знание за човека.

Профилът е знание за индивидуалното, за лично отнасящото се до всеки един от нас. Хюман дизайнът разчита индивидуалната матрица и дава знание за това: Кой съм аз? Как да вземам правилните за мен решения? Какви са моите таланти? Кои са моите не Азови теми? Как работи енергията в мен? Как съм свързан с останалите? Как да общувам хармонично с детето си ? Как да съм синхронен в романтичните отношения ? Как да постигам целите си? ...КАК ДА БЪДА ЩАСТЛИВ?

Register to read more...

Пътят към нас самите

14 години без ласки

"Живея без ласки. От 14 години сме женени. Никога не сме имали пълноценен сексуален живот. Не иска мен, но и с друга не го прави. Мен мъжете ме забелязват, но аз не съм имала друга връзка. Имах телефонен флирт – разменях SMS, които мъжът ме намери и от тогава (преди няколко месеца) нещата са много зле. Не си говорим. Казва ми, че му е трудно да ми прости. Бих го напуснала, но детето ни е много привързано към него. Моля, дайте ми съвет какво да правя."

Радостина 

Register to read more...

Психогенното безплодие

Първо искам да Ви благодаря, че най накрая се намери човек, който да отговаря и на такива психологически теми. Моят въпрос е следният:

Точно преди 1 година сестра ми забременя и няколко седмици по късно направи спонтанен аборт, а лекарите не дадоха конкретна причина за това. Четири месеца по късно, когато опитите за зачеване се възстановиха, тя и мъжът й започнаха да опитват отново и от тогава нищо.

 Ходи при различни доктори, изписваха й какви ли не хапчета и все така нищо, а няма проблем да забременее и най смешното, поне според мен, бе това, че искаха да правят спермограма на мъжа й, при условие че тя вече беше забременнявала от него. На нея й е много трудно, защото се случи така, че аз забременях и родих, нейните приятелки също имат малки деца, а тя, милата, все така си се надява.

Какво ще ме посъветвате - как мога да помогна на моята сестричка?


 ОТГОВОР:

Здравейте!

В последните години все по-често се заговори за стерилитета, може би провокирано от нарастналия брой жени, неможещи да имат бебе.

Register to read more...